Ambitna praca na kuchni

franceJeśli pracować na kuchni to tylko we Francji. Mity o wykwintnej kuchni francuskiej i przykładaniu uwagi do smaku, elegancji, mody itp. to zaledwie opowieści. W rzeczywistości są restauracje stawiające na wyszukaną kuchnię, wyjątkowe menu snobistyczne jak i restauracje, w większości, typowe dla kuchni europejskiej. Co więcej we Francji funkcjonuje całe mnóstwo kebabów, pizzerii i innych form lokali kulinarnych, w których również Francuzi lubią spożywać posiłki. Właśnie w takim lokalu wylądowałem. Z początku jako pomoc kuchenna, z czasem jako pomocnik kucharza. Kiedy zmieniłem pracę trafiłem w miejsce wprost wymarzone, byłem po trochu kucharzem, po trochu kelnerem. Elastyczne godziny pracy i przesympatyczni właściciele niewielkiego przydrożnego lokalu na prowincji byli doskonałymi pracodawcami. W przeciwieństwie do wygórowanych wymagań jakie są na porządku dziennym w paryskich lokalach poza stolicą Francji oferty pracy we Francji są o wiele bardziej przystępne dla emigrantów. Podstawą jest jednak komunikacja po francusku. Francuzi cenią sobie ludzi mówiących w ich języku. Miałem to szczęście że język miałem do odświeżenia z czasów szkoły, więc bez obaw ruszyłem w świat przed siebie stawiając sobie za cel Francję. Miałem jeszcze jedno założenia znaleźć prace zgodną z moim hobby i pasją jaką jest kuchnia. Słowa dotrzymałem, nie żałuję. Dziś po kilku latach praktyki myślę o własnym lokalu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *