Wino, francuskie wino i winobranie
Francuskie zarobki pozwalają na rozkoszne życie z winem w tle. Wbrew pozorom Francuzi nie spożywają wina na tyle by uznać to za niestosowne zachowanie, mimo że wino towarzyszy każdemu posiłkowi. Kultura picia wina to francuska wielowiekowa tradycja. Jednak to nie Francuzi spijają całą produkcję wina we Francji, która jest jednym z największych światowych producentów wina i eksporterów. By produkcja ta była niezakłócona teren Francji jest pokryty wieloma winnicami tak na samym południu jak i w centrum kraju. Polacy we Francji to główna siła robocza sprowadzana na czas winobrania. Winnic i winorośli we Francji nie brakuje, za to brakuje ludzi do pracy przy zbiorach jak i samej produkcji wina. Niemal całe lato i wczesną jesienią wielu Polaków spędza na francuskiej prowincji pracując w winnicach. Praca ta do lekkich nie należy, jednak jest to zupełnie nowe doświadczenie, które warto zdobyć, przy okazji dorabiając do domowego budżetu niezłą sumę euro. Najczęściej pracodawcy oferują godziwe stawki za pracę wraz z zakwaterowaniem, często także dowozem do pracy i wyżywieniem, przynajmniej częściowym. Należy pamiętać że pracując w winnicy pracujemy na powietrzu, niezależnie od pogody. Jest to praca fizyczna, często przy transporcie, pakowaniu i segregacja winogron. Mimo iż wymagań nie ma zbyt wielu a zdarza się że potrzebna jest tylko chęć do pracy to warto znać chociaż na poziomie podstawowym francuski oraz obróbkę winogron zanim podejmiemy się pracy w tym charakterze.
Nie wiele osób wie, że we Francji praca kończy się w południe w piątek