Morska Bretania

france9Bretania to obszar Francji, który zasadniczo różni się od reszty kraju. Region ten pozbawiony jest niemal większego przemysłu, a i rolnictwo w związku z dość nieurodzajnymi glebami i ostrym morskim klimatem opiera się głównie na hodowli, głównie owiec i krów. Jednak ta hodowla niesie za sobą korzyści tego typu, że tamtejsze wyroby spożywcze są często niezastąpione w swoim smaku. Bretońskie sery są bardzo delikatne, i czuć w nich morską sól, która w tym regionie jest niemal wszędzie. Innymi specjalnościami regionu są małże i ostrygi, dostarczane stąd na stoły w zasadzie całej Europy. Region ten jest jednak dość ubogi, jeżeli chodzi o liczbę mieszkańców, w związku z czym musi się posiłkować pracownikami sezonowymi między innymi z Polski. Praca w Bretanii jest dla Polaków bardzo atrakcyjna, gdyż tamtejsze wynagrodzenie jest dość wysokie, zwłaszcza w przypadku pracy związanej z połowem małż i obsługą logistyczną tej branży. Szczególnie lubiane w Europie, ale także i w Stanach Zjednoczonych są przegrzebki, nazywane u nas małżami Świętego Jakuba. Ten mięczak potrzebuje odpowiedniej morskiej wody, do życia i niemal w stu procenta czystego środowiska. Innymi specjałami regionu są wieprzowe pasztety, które przez francuzów uważane są za wyjątkowy rarytas. W Bretanii znajduje się też wiele sadów jabłkowych, a produkowany tutaj cydr jest niemal szampanem wśród cydrów całego świata. W czasie zbioru jabłek wielu Polaków, zwłaszcza z Mazowsza i Podlasia przyjeżdża tu na dwumiesięczne kontrakty związane z tymi zbiorami.

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *