Pracując we Francji nie sposób nie skosztować francuskich specjałów

france27Kuchnia francuska znana jest jako wykwintna, niecodzienna i oryginalna, jednak w gruncie rzeczy to nie ślimaki czy żabie udka przesądzają o jej smaku. Głównymi składnikami kuchni jest wino, ser, zwłaszcza ten pleśniowy, jak również kurczak i czołowa potrawa jaką jest kotlet de volaille. Znane w kuchni francuskiej są gęsie pasztety, jak też rogaliki z ciasta francuskiego. Będąc we Francji przywykłam nie tylko do bagietki ale również lekkiego śniadania i obfitej kolacji. Podejmując pracę we Francji nie sądziłam ze zdecyduję się na kosztowanie francuskiej kuchni. Wydawała mi się zbyt kosztowna, a nawet niesmaczna, tymczasem będąc na co dzień z artykułami popularnymi wśród Francuzów nabrałam chęci na eksperymenty wedle przepisów lokalnej tradycyjnej kuchni. Zasmakowałam w ziołach, winie, a także owocach morza, których na południu Francji spożywa się całkiem sporo. Początkowo miałam okazję pracować na kuchni w restauracji hotelowej, co pomagało mi w przypatrywaniu się jak gotują Francuzi dla Francuzów. To doskonała szkoła życia nie umywająca się do polskich ksiąg kucharskich prezentujących dania francuskie. Z czasem podjęłam prace jako kelnerka a amatorsko zaczęłam eksperymentować w swojej kuchni. Kiedy wróciłam do Polski rodzina mnie nie poznała. Moje gusta kulinarne z kebabów i pizzy zmieniły się radykalnie. Szybko przekonałam znajomych, że francuskie dania są nieskomplikowane i stosunkowo tanie.

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *